Natuur in de klas en de klas in de natuur!

kw_kinderen_bij_veldles__jos_tt_a

 

Je hart gaat open als je een schoolklas bezig ziet in de Koedoodzone! Dat geeft je hoop op een goede toekomst voor de natuur op IJsselmonde.

 

De afgelopen jaren is Paul Grootenboer van stichting ARK degene geweest die de scholen benaderde. Hij gaf dan in de klas van groep 7 of 8 een presentatie en niet lang daarna ging hij met die klas, de leraar en enkele ouders een ochtend of middag het veld in.

 

Maar, zoals te verwachten in deze tijd, het geld daarvoor raakt op en over drie jaar zullen er vrijwilligers moeten zijn om de taak over te nemen op IJsselmonde. Als je tenminste die hoop op de toekomst voor de natuur levend wil houden. En dat willen wij van de werkgroep Natuur en Natuureducatie van de vereniging AlbrandsWaards Landschap vAWL.

 

Daarom zullen stichting ARK en de vAWL de komende jaren vrijwilligers op IJsselmonde werven. Zij zullen werven onder alle bewoners op en rond IJsselmonde, alle leden van verenigingen en groepen, alle begunstigers van stichtingen, die ook maar iets met natuur en/of educatie te maken hebben.

 

In de zomer van 2013 gaf ARK in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap al een inleidende cursus in de boerderij Vlakkenburg aan de Essendijk in Rhoon. De komende drie jaar wil ARK doorgaan met vervolgcursussen, in samenwerking met de werkgroep Natuur en Natuureducatie van het vAWL. Die cursussen worden bekostigd deels door het WNF en deels door subsidies van Groen en Doen van EZ.

 

Van de deelnemers aan de eerste cursus zullen er zeker enkelen zijn die aan deze vervolgcursussen willen meedoen. Echter, nieuwe deelnemers zijn maar al te zeer welkom. Het is geen enkel probleem dat die niet aan de inleidende cursus hebben deelgenomen. Het gaat namelijk om het overdragen van wezenlijke nieuwsgierigheid naar en liefde voor de natuur, zonder dat daarvoor kennis van namen van planten, vogels, vissen of insecten nodig is.

 

Raakt u ook enthousiast voor het idee opgeleid te worden om met klas, leraar en ouders door de natuur te struinen? Bent u ook bezorgd dat natuur in de klas en de klas in de natuur langzamerhand helemaal gaat verdwijnen in deze nuchtere, hardwerkende regio? Wilt u precies kunnen uitleggen wat met natuur bedoeld wordt en wat het belang is van die natuur voor de mensheid, ook in deze regio?

 

Geef dan uw naam, adres, e-mail adres en/of telefoonnummer door aan de vereniging AlbrandsWaards Landschap : bestuur.vawl@gmail.com of bel E. Portheine: 010 5016393.

Geef een reactie